Shop

Garn

Her finder du det bedste udvalg indenfor garn.
Blødt kvalitetsgarn fra de bedste mærker til dit næste strikke- og hækleprojekt.
Ved at anvende bæredygtige materialer af høj kvalitet som fundament til dit næste strikke- og hækleeventyr, har du elementerne til trygt at kunne påbegynde din næste striktrøje, hue eller babytæppe.

Filtrering
Filtrering

Kvalitet sikrer garnets holdbarhed

Det er en god ide, at købe blødt garn når du ønsker at strikke babytæpper, trøjer eller huer. Brugen af bløde materialer i for eksempel et strikket babytæppe sikrer, at tæppet er rart at bruge samtidig med, at det er holder længere.

Her på siden kan du læse om garnnøglernes forskellige fiberindhold, løbelængde og strikkefasthed. Således har du mulighed for, at købe lige den type garn du har brug for til dit næste hobby projekt.

Det er altid dejligt at kunne hoppe i en blød hjemmelavet striktrøje. Og ved at følge de angivne vaskeanvisninger på siden her kan du være med til  at påvirke strikkets holdbarhed.

Garn til dit næste projekt

Om du så har brug for garn til dit næste hobbyprojekt eller til professionel brug, så kan du her finde lige den type kvalitetsgarn, som du har brug for til dit næste hyggeprojekt.

Her finder du blandt andet garn med en særlig komposition af mohair/silke, og garnnøgler af ren cashmere. Endvidere lægges der en ære i at kunne forhandle organiske materialer som dyrket med fokus på dyrevelfærd. 

Lad os dykke lidt ned i de forskellige mærker og kvaliteter.

Alpakagarn

Hvad er alpakagarn lavet af?

Alpakaulden kommer fra alpaka-lamaen, som oprindeligt er fra andesbjergene i Peru. I dag opdrættes disse over hele verden. Hos Frk. Færch sælger vi garn fra både udenlandske og danske alpacalamaer.

Alpakagarn er særdeles blødere og lettere end almindelig uld, som vi kender fra får. Dernæst er alpakagarnets fibre varmere og mere isolerende end mange andre typer uld. Derfor er alpakagarn perfekt efterår- og vinterstrik. Her kan du finde flere strikkeopskrifter, der passer til alpakagarnet.

Hvad kan jeg lave med alpakagarn?

Du kan anvende alpakagarn til de fleste strikkeopskrifter. Du kan strikke halstørklæder, trøjer, vanter, huer og meget andet – det er kun fantasien, der sætter grænser. Ofte blandes alpaka-uld eller garn med andre typer fibre, for på den måde at tilføje flere egenskaber til dit strikkeprojekt. Uldgarn, polyamidgarn og merinogarn blandes ofte med alpaka.

Hvordan vasker jeg alpakastrik?

Alpakaulden er meget fin, og derfor skal du også passe på, når du behandler og vasker ulden. Generelt kan fibre i uldgarn ikke tåle at komme i vaskemaskine, og derfor er det bedst at vaske dit uld i håndvaske ved 30 grader. Dernæst skal strikketøjet gerne tørre liggende, så det ikke mister sin facon.

Bomuld

Hvad er bomuldsgarn?

Bomuldsgarn er et rigtig godt begyndergarn. De lange fine fibre giver garnet et simpelt udtryk, og er med til at gøre det lettere for dig at overskue maskerne i dit strikkeprojekt. Dernæst ar bomuldsgarn billigt, og du kan få det i et væld af farver, som passer til lige det projekt, du skal i gang med.

Bomuldsgarnet kommer fra bomuldsplanten, hvor de hvide totter indsamles, vaskes og spindes til lange tråde.

Bomuldsgarnet kommer ofte i to tykkelser. Tykkelsen betegnes med: 8/4 og 8/8. Disse tal indikerer hvor mange tråde garnet er tvundet af.

Hvad kan jeg strikke af bomuldsgarn?

En af de store fordele ved bomuld er, at det kan vaskes på høje temperaturer uden at tøjet krymper. Derfor egner bomuld sig særligt godt til strikkede karklude, babytøj eller bamser til børn, da disse tit er i kontakt med mange bakterier, hvor det er praktisk at kunne vaske på 40 eller 60 grader.

Uld

Hvad er uldgarn?

Uld er en fælles betegnelse for de naturfibre som kommer fra får. Der findes derfor mange forskellige uldtyper. Faktisk er navnet for fibre fra lamaer, lam og geder også uld.

Kvaliteten og egenskaberne er meget forskellige, alt efter hvilket dyr ulden stammer fra. Fælles for dem alle er, at ulden varmer og er et godt materiale til strikkede trøjer, samt strømper og huer til de kolde vinterdage. 

Uld der ikke klør

Strikkede uldtrøjer har ofte et ry for at kløe og kradse, men det er faktisk ikke alt uld, der gør det. Generelt er bearbejdelsen af ulden blevet meget bedre, hvilket betyder, at det færdige uldgarn vil være sammensat af de fineste fibre, som ikke klør, mens de mere grove og lange fibre anvendes til fremstillingen af tæpper og jakker.

Ulden kan også begynde at kløe, hvis du vasker det forkert. Tøj strikket af uld, bør vaskes i uldsæbe, enten i hånden eller på uldprogram i vaskemaskinen, for ikke at ødelægge fibrene i garnet.

Merinould er noget af det blødeste uld, du kan finde – det har en silkeagtig følelse. Derfor vil jeg klart anbefale dig at prøve dette uld materiale, hvis du har tendens til kløe ved uldtøj. 

Hvad er lanolin?

Ulden indeholder et fedtstof, som hedder lanolin, og findes naturligt i uldbærende dyr. Lanolin er det, som gør ulden vandafvisende.

Det er en slags vokslag, der ligger på ulden, og kan give lidt fedtede fingre, hvis man rør ved ubehandlet uld – men bare roligt alt uldgarn her på shoppen er forbehandlet, så du får ikke fedtede fingre.

Nogle mennesker er allergiske overfor lanolin, og kan derfor også opleve kløe, hvis de er i kontakt med uld. Her kan man i stedet gøre brug af alpakauld, da lamaen ikke producerer lanolin.

Cashmere

Hvad er Cashmere?

Cashmere – også kaldet kashmir – har navn fra den provins i Himalayabjergene, som cashmeregederne lever i. Her er vejrforholdene ekstreme, og gedernes uld skal derfor kunne regulere fra 40 grader og helt ned til minus 50 grader. Langs cashmere fibrene ligger der små luftbobler, som er isolerende overfor varmen, hvor fibrene derimod varmer, når det er koldt.

Cashmere uld er derfor af høj kvalitet og perfekt til både børn og voksne. 

Luksus og kvalitet

Kashmir er et luksuriøst råmateriale, hvis værdi måles på samme niveau som guld. Dette skyldes den meget lille mængde, som kan plukkes af gederne hvert år. For at give et eksempel, kan du fra 1 standard får strikke 4 til 5 uldtøjer, mens der skal 2 cashmere geder til at strikke 2 kasmirtrøjer.

Silkeblødt garn

Cashmere garn har nogle meget fine korte fibre, som gør det færdige strikkeprojekt silkeblødt. Garnet hverken kradser eller klør, og er både varmt og kølende på samme tid. Det er derfor det perfekte materiale til alle sæsoner.

Den kølende effekt er utrolig godt til børn, der sover i barnevogn om sommeren, og samtidig kan varme når de sover ude i efterårsperioden. Den varmende og kølende effekt er samtidig god til dig, der elsker at vandre både sommer og vinter.

De fine cashmere fibre giver et pænt fald i det endelige strikketøj, som gør det elegant og eksklusivt at se på.