Designs - Frk. Færch - garn og hygge

Shop

Opskrifter

Gå på opdagelse i både nemme og mere øvede strikkeopskrifter.
O
pskrifter til barselsstrik, strik til børn eller opskrifter på moderne tøj til dig selv. 

Filtrering

[searchandfilter id=”opskrifter”]

Filtrering

[searchandfilter id=”opskrifter”]

Viser alle 47 resultater

Strik til sommer, strik til vinter og strik til fester

Strik passer ind på alle årstider og til alle lejligheder – det gælder bare om at finde det rigtige garn og den helt rette opskrift.

Her hos Frk. Færch har vi valgt lidt godt fra hele sortimentet, så du både kan finde en lækker, varm trøje til de kolde vinteraftener. Og du kan også finde en flot og elegant cardigan, der kan bruges til lune sommeraftener på terrassen i et godt selskab.

Du kan altid gå på opdagelse i mine forskellige garnopskrifter. Der er opskrifter til de voksne, til de små og endda til juletræet. Der er enkelte opskrifter, og du har også mulighed for at bestille en skøn opskriftsbog hjem med forskellige strik- og hækleprojekter.

Strikkeopskrifter til både børn, voksne og som interiør

Om du er til strik, hækling eller brodering, så har jeg samlet en række spændende opskrifter til dig. Jeg ønsker, at du kan finde en opskrift til enhver smag, og samtidig kan finde inspiration blandt de mange opskrifter.

Måske du er til julepynt eller påskepynt, eller har et ønske om at strikke din næste sweater, så er det hele at finde her på siden.

Hvordan lærer jeg at strikke?

At strikke er et gammelt håndværk, hvor man bruger to eller flere strikkepinde til at fremstille tøj, huer, bamser, karklude og meget andet af garn.

Jeg er sikker på, at alle kan lære at strikke – det handler bare om at have tålmodighed og starte simpelt ud. Til at starte med, er alt du behøver et garnnøgle og et sæt strikkepinde. Hvis ikke du kender nogle, som kan lære dig at strikke, er YouTube en fremragende læremester. Her kan du finde mange videoer, som viser dig, hvordan du slår masker op, strikker rækker og andre mere komplicerede teknikker.

Hvordan lærer jeg at hækle?

Når man hækler er hovedredskabet en hæklenål. Det gamle håndværk minder meget om at strikke, og så alligevel slet ikke. Der er nogle strikkere der siger, at de slet ikke kan finde ud af at hækle, mens andre har nemt ved begge.

Grundlæggende handler det om, at du hækler en maske og herefter hækler en ny maske ind i den forrige. Resultatet og udtrykket er meget forskelligt fra at strikke.

For at komme igang med at hækle, behøver du et garnnøgle i en ønsket farve og en hæklenål. Hvis ikke du kender nogle, som kan lære dig at hækle, er YouTube, Instagram og Pinterest en rigtig god læremester. Her kan du finde mange videoer, som viser dig, hvordan du slå masker op, hækler rækker og andre mere komplicerede teknikker.

Hvad er masker og rækker/omgange?

De to håndværk – hækling og strikning er bygget op på samme måde – nemlig af to elementer; masker og rækker eller omgange.

Masker er de løkker, du laver med dit garn. Når du strikker sidder løkkerne på strikkepinden, mens når du hækler, så sidder maskerne i det arbejde du holder med den ene hånd, mens du har nålen i den anden.

Uanset om du strikker lige frem og tilbage eller hækler rundt, er din opskrift bygget op af rækker eller omgange. En række starter med, at du griber ind den første af de masker, du har slået op på pinden. Rækken slutter, når du har grebet ind i alle maskerne på din omgang, og maskerne har flyttet sig over på den anden pind. Antallet af masker afhænger af, hvor mange du har slået op, da arbejdet startede.

Når du hækler starter din omgang i den første luftmakse, du har slået op. Her hækler du ofte en fastmaske eller stangmaske ned i alle luftmaskerne. Når du når den sidste luftmaske på rækken, så er omgangen slut, og en ny omgang startes ved at vende arbejdet.

Hvorfor er strikkefastheden eller hæklefastheden vigtig?

Ingen strikker eller hækler ens, og vi har ikke den samme fasthed på vores håndværk. Når du starter op på et nyt projekt, står der som oftest i starten af opskriften, hvilken fasthed opskriften er lavet ud fra. Det er særlig vigtigt at være opmærksom på, hvis man skal i gang med et projekt, som skal have en bestemt størrelse. Strikker eller hækler du for stramt, bliver det for småt, og hækler eller strikker du for løst, bliver det for stort.

Man kan lave strikke- eller hækleprøver for at tjekke om ens fasthed passer til opskriften, eller om man skal være opmærksom på at strikke eller hækle løsere eller mere fast gennem opskriften.

Man kan også skifte til en størrelse mindre eller større nål eller strikkepind for at justere fastheden.

Hvad er en strikkeprøve eller hækleprøve?

En strikkeprøve eller hækleprøve er som regel det første, man bliver bedt om at lave, når man starter et nyt projekt op med en ny opskrift. Det er ofte beskrevet som 10 x 10 cm, hvilket betyder at arbejdet skal indeholde x-antal masker og rækker.

Ved at lave en strikke- eller hækleprøve inden du går i gang med selve projektet, sikrer du, at din hæklefasthed er korrekt for denne opskrift.

Hvad er indtagninger og udtagninger?

Hvis det stykke, som du hækler eller strikker, skal være smallere og derfor skal gå ned i antal af masker, så laver du det man kalder for indtagninger.

Omvendt er en udtagning, når dit arbejde skal være bredere eller større. Her tilføjer du i stedet masker til rækken eller omgangen.

Alt efter om du hækler eller strikker, er der forskellige måder at gøre det på. Jeg vil forslå dig at gå på YouTube eller pinterest for at se hvordan man skal foretage en indtagning.

Kan man bruge andet garn, end hvad der står i opskriften?

Som udgangspunkt kan du hækle i lige det garn, du har lyst til. Vælger du at bytte garnet ud med noget andet, er det vigtigt, at fastheden forbliver den samme. Har du ikke mulighed for dette, og derfor vælger at bytte et tykt garn ud med et tyndere, kan du med fordel bruge flere tråde, for at bevare fastheden i arbejdet.

Hvis du bytter det foreslåede garn ud med noget andet, skal du igen være opmærksom på, at udtryk og egenskaber ikke forbliver det samme, som på billederne af opskriften. Alt efter hvilken type garn der er tale om, har det forskellige egenskaber og udtryk, som også kommer til at påvirke det færdige resultat.

Hvordan ved jeg, hvor mange garnnøgler der skal bruges?

Hvis der ikke står antal nøgler på opskriften, så er garnforbruget oplyst i gram. Hvis du følger den oplyste fasthed, vil dit strikke- eller hækleprojekt også passe til det oplyste gram.

Hvis et strikkeprojekt skal bruge 250 gram garn, skal du aflæse på den enkelte garnnøgle, hvor meget den vejer. Vejer den 50 gram, skal du bruge 5 nøgler den til pågældende opskrift.

Hvad er et diagram og en rapport?

Når man strikker eller hækler efter et diagram, ses oftest en tegning – enten af hele projektet, eller et udsnit af det. Diagrammet er bygget op at små tegn, som viser hvilken type maske, eller teknik der skal bruges, når man udfører den.

Vises der kun et udsnit af en opskrift, betyder det, at det skal gentages. En gentagelse kaldes for en rapport, så hvis du skal foretage fire rapporter af diagrammet i alt, skal du gentage den viste tegning fire gange.

Et strikkediagram er inddelt i små firkanter. Her repræsenterer hver firkant en maske. Inde i firkanterne kan der så være små tegn, som fortæller hvilken type maske, der er tale om.

Et hæklediagram ser noget anderledes ud fra strikkediagrammet. Her er det i stedet en masse tegn, som hjælper dig med at forstå, hvordan det endelige produkt skal se ud. Hæklediagrammer anvendes ofte til at beskrive arbejde med mønstre såsom duge, vinduesophæng eller julepynt.

Hvordan afslutter jeg uden at mit strikketøj bliver for stramt?

Det kan sommetider være svært at lave en pæn afslutning på sit strikketøj. Når man lukker, kan man nemlig hurtigt komme til at lukke det for stramt.

Der findes forskellige typer af aflukning, som giver forskellige udtryk på sit projekt. En måde kan være at lave en aflukning med omslag, som gør lukningen mere elastisk. Du kan finde en masse guide på YouTube, på hvordan du laver en lukning med omslag.

Hvad gør jeg, når jeg kører fast i en opskrift eller ikke forstår den?

Det er altid okay, at spørge om hjælp. Vi kan alle opleve at læse den samme sætning i en strikkeopskrift, uden overhovedet at forstå, hvad der skal ske.

Hvordan undgår man så at give op? Måske du har et familiemedlem, du kan spørge til råds – hvis ikke, så er der hjælp at hente andre steder. Du er altid velkommen at kontakte mig

På YouTube, Facebook, Instagram og Pinterest kan man ofte finde en masse gode videoer, som viser hvordan man hækler de forskellige masker, eller viser hvordan du strikker en trøje fra start til slut.

På de sociale medier kan du altid spørge folk til råds i forskellige strikke og hæklegrupper. Her plejer folk at være meget søde til at guide hinanden med både videoer eller mere uddybende tekst.

Hvilket garn er bedst til babystrik?

Strik til babyer og børn er altid et ømt emne. Kun det allerbedste er godt nok for vores børn eller børnebørn. Generelt gælder det for babystrik, at det skal være ekstra blødt, kløfrit og skånsomt for huden. Det mest anvendte garn til babystrik er aplakagarn, bomuld eller merinould. Disse garntyper er nemlig super lækre og utrolig behagelig mod huden – og selvfølgelig af høj kvalitet.

Du kan finde både alpaka- og bomuldsgarn her

Hvilket garn bruger man til karklude?

Karklude skal være praktiske, de skal kunne vaskes på høje grader i vaskemaskinen og have en god sugeevne. Derfor er bomuldsgarn et rigtig godt valg til dine strikkede eller hæklede karklude.

Bomuld har en god sugeevne, og tåle vask ved op til 60 grader. Her hos Frk. Færch forhandler jeg blandt andet bomuldsgarn fra Lang Yarn og ONION. Begge garnmærker er af virkelig god kvalitet og har god sugeevne – også fås de i flotte moderne farver.

Hvilket garn bruger man til trøjer og sweater?

Det kan være svært at svare helt nøjagtigt på, hvilket garn du skal anvende, når du gerne vil strikke en trøje, cardigan eller en sweater. Det handler om, at du selv skal gøre dig overvejelser om, hvilken sweater du ønsker at strikke, og hvilke egenskaber den skal indeholde.

De forskellige garn- og uldtyper som fås her på shoppen har forskellige egenskaber, som kan bidrage til dit strik. Samtidig har hver garntype også forskelligt udtryk, som i sidste ende er afgørende for din striktrøjes endelige look.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomShop videre